×

Μήνυμα

Failed loading XML... attributes construct error Couldn't find end of Start Tag rss line 1 Extra content at the end of the document
Σαβ10Σεπ201617:44

Ως κλάδος εκπαιδευτικών έχουμε, μυριάδες φορές, διατρανώσει την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες από όποια χώρα κι αν προέρχονται (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη κτλ). Για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι καλοδεχούμενοι. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τους κατατρεγμένους των πολέμων. Αντίθετα εξοργιζόμαστε με την παρουσία στον τόπο μας των αμερικανικών βάσεων. Δεν κινδυνεύουμε από τις γυναίκες που φοράνε μαντήλα. Αντίθετα κινδυνεύουμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια και την απληστία των τραπεζιτών.

Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με συζητήσεις και κινητοποιήσεις κατά των απελάσεων, των φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της Φρόντεξ.
Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχεια και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία και η διευκόλυνση από την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Μέσα στο καλοκαίρι ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε «κεκλεισμένων των θυρών» σύσκεψη με «αρμόδιους» φορείς με θέμα την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη. Οι φορείς που κλήθηκαν στη σύσκεψη ήταν, κυρίως, όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό (σύλλογος ξενοδόχων κτλ) και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν κινούνταν στο ξενοφοβικό κλίμα: «τι συμφέρει την τουριστική βιομηχανία;».
Αν ήθελε ο δήμαρχος Χανίων να συμβάλει, θα μπορούσε με αφορμή τη φιλοξενία των προσφύγων, να απαιτήσει επιτακτικά την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο δήμο Χανίων, όπως χρόνια τώρα ζητά η αντίστοιχη Πρωτοβουλία πολιτών αλλά και η παλιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Ή να ζητήσει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας του παλαιού ψυχιατρείου στο Δήμο, αντί για το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο παραχωρήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.
Άλλωστε, η κίνηση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη. Είναι τμήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης των προσφύγων. Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σώσει την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα της προσπάθειας για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και στους ανταγωνισμούς που διογκώνονται καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώνονται.
Είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για μια πολιτική κλειστών συνόρων. Αν και υποτίθεται ότι οι δομές φιλοξενίας θα είναι ανοιχτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών, η Κρήτη, αν οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν όποτε και όπου αυτοί θέλουν, θα λειτουργήσει, για αυτούς, ως μια μεγάλη φυλακή.
Η υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει «επαναπροώθηση» των προσφύγων στην Τουρκία ως ασφαλή χώρα, αποδεικνύει τις στρατηγικές επιλογές της στο προσφυγικό, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα τον περασμένο Ιούλη, αλλά και την εισβολή της στη Συρία και το χτύπημα των κουρδικών περιοχών.
Διεκδικούμε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των συνθηκών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως τα διεκδικούμε και για μας ως εργαζόμενοι.
Οι κινητοποιήσεις μας και οι πολιτικές μας πιέσεις προς το υπουργείο κέρδισαν την άμεση εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία μας. Πολιτική απόφαση που καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κάνει άμεσα πράξη, χωρίς «ναι μεν, αλλά».
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Άμεση εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στα σχολεία τώρα!
• Δημιουργία τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης για όλα τα παιδιά.
• Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς συναδέλφων, για να στελεχώσουν αυτές τις δομές, αλλά και τις πάγιες ανάγκες των σχολείων.
• Άμεσες προσλήψεις όλων των αναπληρωτών.
• νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 17/9 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Εκ μέρους τους ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

ο Πρόεδρος ο Γ. Γραμματέας
Β. Λιόντος Φ. Μπιχάκης

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια