×

Μήνυμα

Failed loading XML... attributes construct error Couldn't find end of Start Tag rss line 1 Extra content at the end of the document
Παρ12Ιουν201518:00

Δήλωση μελών ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

Εμφανίσεις: 4764 hits 18:00 ΔΣ ΕΛΜΕ > Λειτουργία - Συνεδριάσεις

για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών.

για τη στάση που πήρε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στο θέμα αυτό και
για τη γενικότερη λειτουργία της ΕΛΜΕ Χανίων

Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί πρώτη φορά φέτος και αντικαθιστά την περιβόητη συνέντευξη στη διαδικασία επιλογής διευθυντών αποτελεί αναμφίβολα ένα πρώτο θετικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων. θα πρέπει βέβαια να συνοδευτεί από γενναίες αλλαγές στη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του διευθυντή και όλων των συμβαλλόμενων μερών στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μια απλή αλλαγή προσώπων, που όμως θα υπηρετούν το ίδιο γενικότερο πλαίσιο, δεν οδηγεί μακριά.

Η σοβαρή αυτή διαδικασία είναι στο χέρι μας να διαφυλαχτεί και να συμβάλλουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στην εκλογή των σωστών προσώπων.

Κατά τη γνώμη μας, και με καμία διάθεση να υποβάλουμε την άποψή μας, το βασικό κριτήριο είναι η δημοκρατική και παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων πρέπει να είναι ο χώρος που από κοινού λύνονται τα καθημερινά ζητήματα του Σχολείου και όχι ο χώρος που ο Διευθυντής ανακοινώνει τις αποφάσεις του. Έτσι, η διεύθυνση του σχολείου γίνεται πιο εύκολη υπόθεση.  Επιπλέον κριτήρια θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η συνολική στάση του κάθε προσώπου στη διαδικασία Αυτό- αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας

Γι αυτούς τους λόγους θεωρούμε χρέος μας να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων που αρνείται να δει έστω και ένα θετικό βήμα στη διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή διευθυντών. Μάλιστα προειδοποιεί για “συν--διοικητικές” και “συν--διαχειριστικές” λογικές.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε να καλεί τον κλάδο σε λευκή ή άκυρη ψήφο προς όλους τους υποψηφίους. Βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς και τους υποψήφιους διευθυντές που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή. Πρόκειται για μια απόφαση που υποκρύπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες (να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με όποιο τρόπο) και ελήφθη με συγκυριακή πλειοψηφία 3 υπέρ προς 2 κατά, σε μια συγκυρία που δύο μέλη του ΔΣ απουσίαζαν. Υπήρξε ιδιαίτερη επιμονή από αυτούς που πρότειναν το συγκεκριμένο κείμενο και όσον αφορά τις διατυπώσεις αλλά και όσον αφορά τη στιγμή της ψήφισης, παρόλο που υπήρχαν αρκετά χρονικά περιθώρια για την έκδοση του κειμένου.

Και εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για την προβληματική λειτουργία του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας αφιερώνεται σε έκδοση ανακοινώσεων και ψηφισμάτων στα οποία βέβαια γίνεται υπερπροσπάθεια να καταγραφεί η “σωστή πολιτική γραμμή”. Παράδειγμα τέτοιο είναι το κείμενο για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών. Έτσι και για το πιο απλό αυτονόητο κείμενο - απόφαση θα πρέπει να υπάρξει πολύωρη αντιπαραγωγική συνεδρίαση, να δοκιμαστούν διατυπώσεις που να μην ενοχλούν κάποιους κλπ. Όλες οι πρακτικές προτάσεις αντιμετωπίζονται με φοβία και εν τέλει άρνηση. Έτσι, οι προτάσεις που έγιναν για δημιουργία Μητρώου Μελών της ΕΛΜΕ, για την κάρτα της ΕΛΜΕ και τις προσφορές από επιχειρήσεις της πόλης, για τη δημόσια έκδοση του οικονομικού ισολογισμού της ΕΛΜΕ, για τη δημιουργία Στεκιού Καθηγητών χρειάστηκε να περάσουν με οριακή πλειοψηφία. Ο λόγος είναι ότι ξεφεύγουν από τα κλασικά εικονογραφημένα που θέλουν το συνδικάτο να είναι μόνο εργαλείο διαμαρτυρίας.

Το ίδιο εχθρικά αντιμετωπίστηκαν κάποιοι αυτονόητοι κανόνες λειτουργίας του ΔΣ και της Γενικής Συνέλευσης - όπως για παράδειγμα ότι στα ΔΣ θα κουβεντιάζεται πρώτα η Ημερήσια Διάταξη ή ότι δεν νοείται ΓΣ να παίρνει αποφάσεις με κάτω από 50 άτομα.

Η κατάσταση αυτή ανατρέπεται μόνο από την ενεργότερη εμπλοκή του κλάδου στις διαδικασίες της ΕΛΜΕ.

Κακαουνάκης Αρτέμης (μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων)

Νικολάου Γιάννης (γ. Γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων)

Ρέττος Άρης (Πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων)

Στιβανάκης Δημήτρης (Ταμίας ΕΛΜΕ Χανίων)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια