×

Μήνυμα

Failed loading XML... attributes construct error Couldn't find end of Start Tag rss line 1 Extra content at the end of the document
Παρ27Μαρ201516:35

Καταγγελία ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων

Εμφανίσεις: 4577 hits 16:35 ΔΣ ΕΛΜΕ > Ανακοινώσεις

Προ ημερών ήρθε σε γνώση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων έγγραφο που συνέταξε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αλικιανού Γιώργος Καρκάνης, έγγραφο το οποίο ο ίδιος απέστειλε σε μορφή επίσημης υπηρεσιακής αλληλογραφίας (με εθνόσημο αλλά χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου ούτε υπογραφή) προς όλους τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. Στο έγγραφο αυτό δίνει κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς του σχολείου για συγκεκριμένα θέματα λειτουργίας που, κατά την κρίση του, απαιτούν διορθώσεις ή βελτιώσεις.

Το να δίνει ένας διευθυντής Σχολικής Μονάδας οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου διόλου δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμπτή ενέργεια. Κάθε άλλο! Και φυσικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αντιδράσει για κάτι τέτοιο. Μα και γι’ αυτόν ακόμη τον τρόπο του διευθυντή Γιώργου Καρκάνη (να καθοδηγεί τη σχολική λειτουργία δια επίσημης αλληλογραφίας) θα μπορούσαμε να συγκρατηθούμε και να μην κάνουμε σχόλια.

Παρόλα αυτά, ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων κρίναμε ότι το εν λόγω έγγραφο συνιστά ένα απαράδεκτο έγγραφο, ένα αρνητικό –θα λέγαμε– παράδειγμα, για μια ποικιλία από άλλους λόγους. Στο έγγραφο αυτό ο Γιώργος Καρκάνης κάνει συχνή επίκληση της θέσης του ως διευθυντή, χρησιμοποιεί ύφος γραφής που ξενίζει και θυμίζει νομικό έγγραφο, υποτιμά τους εκπαιδευτικούς και το ρόλο τους καθώς τα λεγόμενά του υπονοούν ότι η συναίσθηση ευθύνης για την λειτουργία του σχολείου αποτελεί αποκλειστικότητα του διευθυντή (είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι η αποδόμηση των εκπαιδευτικών, για τεχνικούς λόγους, αρχίζει δια του εγκωμιασμού τους), διαχέει ένα αίσθημα πίεσης και φόβου μέσα από αναφορές στις πειθαρχικές συνέπειες που επισείει ενδεχόμενη μη συμμόρφωση στις εντολές του, κάνει συχνή χρήση όρων όπως «διοικώ σχολείο», «διοίκηση σχολείου» κ.λπ. αντί των ορθών και δόκιμων όρων «διευθύνω», «διεύθυνση» κ.λπ..

Όλα αυτά, σαν ένα «ψηφιδωτό» –για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τα λεκτικά σχήματα που κι ο ίδιος χρησιμοποιεί– καθιστούν, κατά τη γνώμη μας, το έγγραφο οδηγιών του Γιώργου Καρκάνη ένα απαράδεκτο και αρνητικό παράδειγμα καθοδήγησης, ένα απτό δείγμα του μοντέλου των «διευθυντών managers» που θεωρούν πως το σχολείο πρέπει να διοικηθεί σαν μια οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή σαν επιχείρηση. Εμείς πιστεύουμε ότι στην Εκπαίδευση ένα τέτοιο μοντέλο πρέπει να απορριφθεί προς όφελος της δημοκρατίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας για μια παιδεία που στοχεύει να κάνει τους νέους μας ελεύθερους και σκεπτόμενους εργαζόμενους / πολίτες. Το έγγραφο οδηγιών επισυνάπτεται και αφήνεται στην κρίση κάθε εκπαιδευτικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων ζήτησε συνάντηση με τον Γιώργο Καρκάνη, ώστε να του θέσει τις ενστάσεις του για το έγγραφο αυτό μα και για να συζητήσουν μια ρεαλιστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα μέσα στα πλαίσια του σχολείου και χωρίς περαιτέρω εντάσεις. Και όλα αυτά προτού καν γίνει η παραμικρή δημόσια τοποθέτηση εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους με τον Γιώργο Καρκάνη, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, του εξέφρασαν καθαρά, εξ ονόματος του κλάδου των εκπαιδευτικών, την αντίθεσή τους στο κλίμα και το «αρνητικό προηγούμενο» που εμπεδώνει το εν λόγω έγγραφο. Του ζήτησαν να εξετάσει δυνατότητες για άρση των αρνητικών εντυπώσεων (π.χ. να δώσει προφορικά, όταν παρουσιαστεί κατάλληλη ευκαιρία, τη διαβεβαίωση προς τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου πως απ’ τη μεριά του δεν υπήρχε πρόθεση δημιουργίας αρνητικού κλίματος και πως πρόκειται για μια ατυχή στιγμή) και πάντως έμειναν μακριά από κάθε είδους προσχηματικές προτάσεις που εκ των προτέρων ήταν δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να δεχτεί ο διευθυντής (π.χ. την απαίτηση να ανακοινώσει άμεση «ανάκληση» ή κάτι παρόμοιο)

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρκάνης δεν δέχτηκε τίποτα από όσα του έθεσε το προεδρείο της ΕΛΜΕ, λέγοντας ότι κανείς συνάδελφος στο σχολείο δεν έχει ποτέ διαμαρτυρηθεί για κλίμα αυταρχισμού στο σχολείο και ότι το ύφος του εν λόγω κειμένου σέβεται το δημοκρατικό πνεύμα και το συνεργατικό ύφος που οφείλει να έχει η διοίκηση σε χώρους που επιχειρείται η παραγωγή γνώσης και Αξιών όπως οι σχολικές μονάδες.

Σε δεύτερο χρόνο, υπήρξε και καταγγελία εκ μέρους του, προς τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ γιατί αυτός αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιούσε σε άλλο σχολείο.  Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ σοβαρά . Ο κος Καρκάνης επιτίθεται στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ (και δια’ αυτού στην ίδια την ΕΛΜΕ Χανίων) καταγγέλλοντας «αντιεκπαιδευτική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά». Μπορεί να μην αρέσει στον κ. Καρκάνη η κριτική  αλλά δυστυχώς η ΕΛΜΕ είναι αναγκασμένη να την κάνει. Οι συνδικαλιστικοί φορείς υπάρχουν και για να  κρίνουν την διοίκηση και να προασπίζονται τους συναδέλφους  έναντι αυτής. 

Τέλος υπάρχει και η εμπλοκή του ΔΔΕ Χανίων κ. Μαραγκάκη ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και τον  απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, με ΕΔΕ (!). Είναι σαφές εδώ, ότι υπάρχει προσπάθεια  εκφοβισμού και φίμωσης του προέδρου και της ΕΛΜΕ γενικότερα αρχικά από τον κ. Καρκάνη και έπειτα από τον Προϊστάμενο της Δ.Ε. Χανίων κ.  Μαραγκάκη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων θέλει να  καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα προασπιστεί με όλα τα μέσα  την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην κριτική , την δημοκρατία στα σχολεία και την απρόσκοπτη και ακώλυτη  ενημέρωση των συναδέλφων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων θα συνεχίσει  να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε όλα τα κρούσματα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού έρχονται σε γνώση της. 

Οποιαδήποτε προσπάθεια  εκφοβισμού φίμωσης και λογοκρισίας θα απαντηθεί  δυναμικά από το σωματείο.

 

Ακολουθεί το έγγραφο:

 

 

odigies karkani 1

 

odigies karkani 2

odigies karkani 3

odigies karkani 4

Άνθρωποι σε αυτή τη συζήτηση

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
  • Επισκέπτης - Dimitris

    Ευτυχώς διάβασα την επιστολή και μου φαίνεται πως δεν μας τα λέτε καλά κύριοι από την ΕΛΜΕ. Μήπως έχετε χάσει την μπάλα λίγο. Ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα δίνω εξετάσεις κάθε μέρα μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και με αξιολογούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι των υπηρεσιών που παρέχω. Προσπαθώ να κάνω αποδοτικά και έντιμα την δουλειά μου και να γίνομαι καλύτερος κάθε φορά . Αυτό κάνει και ο διευθυντής του σχολείου που έχει καταφέρει τα μέγιστα μαζί με το διδακτικό προσωπικό. Αν θέλετε να διαιωνίζεται το βόλεμα στην καρέκλα του δημοσίου υπαλλήλου με αναξιοκρατία ειστε βαθιά γελασμένοι. Σοβαρευτείτε λοιπόν και δείτε τι χρειάζεται το πιο σημαντικό κομμάτι που έχετε στα χέρια σας που είναι η παιδεία που πρεσβεύεται, το μέλλον μας που είναι τα παιδιά μας. Δεν θέλουμε άλλους ρεμπεσκέδες στην πλάτη μας αμάν πια. Αγαπήστε αυτό που κάνετε και δώστε αέρα στο θετικό, καλό παράδειγμα που κάνει αυτός ο Διευθυντής και ο κάθε ευσυνείδητος άνθρωπος που αγαπάει την δουλειά του και θέλει να πάει ένα βήμα πιο πέρα το σχολείο του. Που παρακινεί ο ίδιος με τη δράση του και όχι με τα λόγια. που βοηθάει ανταμείβει και διευθύνει αξιοκρατικά. Για συνέλθετε λοιπόν διότι εκτίθεστε τώρα που υπάρχει το διαδίκτυο... όλα είναι διάφανα.
    Ενας πατέρας που ο γιος του πάει στο παραπάνω σχολείο.